Een idee…

Zomer 2007. We hadden net een paar welpen en welpinnen uit vier Gentse gezinnen op de trein gezet om op kamp te gaan met de hordes van Brugge. Spontaan zeiden we tegen elkaar dat het toch mooi zou zijn om een Gentse groep Europascouts op te richten.

Gezinnen samen!

Van februari 2008 tot juli 2009 kwamen we met steeds meer gezinnen 10 zondagen samen om die groep te ‘bedenken’. Wij vergaderden en de kinderen speelden samen buiten, soms met een babysit die later leidster werd.

Na een jaar voorbereiden vonden we enkele leidsters en in september 2009 startte een gemengde horde van 14 welpen en welpinnen, met Astrid als Akela en Amelken als Bagheera. Reyn startte de kolonie met 6 bevermeisjes en na een paar weken ook een dappere beverjongen : )

De groep werd dus opgericht door ouders en steunt nog steeds op de enthousiaste inzet van veel gezinnen. En dat is onze kracht!

Onze das, patroonheiligen en motto

Als kersverse groep hadden we ook een das nodig. Een papa tekende die op papier en alle kinderen en ouders mochten hem inkleuren. Op de eerste ouderavond hing de zaal vol ingekleurde dassen! Uiteindelijk kozen we voor zwart en wit (symbool van het kwade en het goede) en bruin en lichtblauw (symbool van Jozef en Maria).

De keuze van onze patroonheiligen was een werk van lange adem. We dachten na over welke boodschap we wilden meegeven en kwamen met een shortlist. De toekomstige leiding koos voor de 1ste Gent Don Bosco en voor de 2de Gent Moeder Teresa. Ons motto werd: ‘Het gewone, buitengewoon’. We proberen dus op een heel authentieke én buitengewone manier aan scouting te doen!

Onze families

Van bij de start beseften we hoe waardevol de families zijn in het ontstaan en voortbestaan van onze groep. Al snel beslisten we om hen een paar keer per jaar samen te brengen om elkaar beter te leren kennen en een soort gemeenschap te vormen. En dat doen we nog steeds: op de startdag, het kerstfeest, het groepsfeest, de ouderavonden en na de kampen. Met de mama’s die samen gaan wandelen, de papa’s die een voortrekkersclan vormen en op de zinvolle Bartimeüsmomenten. Telkens een blij weerzien!

Onze werking

Dit jaar heeft de 1ste Gent een horde van 23 welpen en 3 leiders en een troep van 9 verkenners en 2 leiders. De 2de Gent heeft een kolonie van 18 bevers en 4 leidsters, een horde van 19 welpinnen en 4 leidsters en een compagnie van 23 gidsen en 5 leidsters.

Onze groepen kunnen telkens opnieuw rekenen op:

• Een enthousiaste leiding die – hoewel ze het druk hebben – toch tijd vinden voor vormingskampen en nationale activiteiten. Elk jaar is het een uitdaging om leiding te vinden, maar intussen legden al een 15-tal leidsters en leiders hun belofte af bij ons!

• Een stel actieve ouders die onze werking mee ondersteunt: een Carrick-mama, rekeningen-mama, kalenders/truffels-mama en websitepapa. En natuurlijk iedere mama en papa die kookt of bakt om van elke groepsactiviteit een feest te maken : )

Meer weten over ons? Onze groepsleiding helpt jou graag verder:

IMG_1458-2.png

Marieke De Brant
Groepsleidster 2de Gent

IMG_1450-2.png

Eric Haelvoet (vader Wolf)
Groepsaalmoezenier

IMG_1459-2.png